author Καλέστε μας: +30 22850 25 916

Διονυσιακό Καρναβάλι στη Νάξο

  • 7th Αύγουστος 2019
  • νέα
  • 0
Διονυσιακό Καρναβάλι στη Νάξο

Με τίτλο: «Διονυσιακό Καρναβάλι στη Νάξο», το πρόγραμμα εκδηλώσεων – που συνδυάζει την αναβίωση παλιών έθιμων και μακρόβιων παραδόσεων, με σύγχρονες εκπλήξεις – είναι βέβαιο ότι θα ξυπνήσει τις αισθήσεις.
Από τη βόλτα στο λιμάνι και το Ναό του Απόλλωνα στα γοητευτικά του χωριά, η Νάξος κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού ζωντανεύει με παραδοσιακά γεγονότα, αναβιώσεις των Διονυσιακών έθιμων, δημοφιλή φανάρια Torchlight, μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και πολλά άλλα.

Η απαγωγή του Διόνυσου από τους Τυρρηνικούς Πειρατές.
Το προγραμματισμένο πρόγραμμα των γεγονότων έχει ως εξής:
«Αποδράστε από το Εργοστάσιο Τυριών» (Χώρος Διαφυγής), Χώρα Νάξου-Λιμάνι Promenade, 1 Μαρτίου-14 Μαρτίου
Έκπληξη αυτό το Καρναβάλι στη Νάξο προέρχεται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και τη Διαφυγή από το Εργοστάσιο Τυροκομίας. Κατά τη διάρκεια του διαδραστικού παιχνιδιού Escape Room της διαδραστικής τηλεόρασης, η ομάδα των μέγιστων έξι συμμετεχόντων, που έχουν εισέλθει για να κλέψουν τη μαγική συνταγή του τυριού Gruyere της Νάξου, έχει 30 λεπτά να λύσει το μυστήριο του παζλ για να βγει. Εάν δεν πετύχουν, γίνονται θύματα «ποντίκια τυριών»!
Τσικνοπέμπτι, χωριό Φιλότι, Πέμπτη, 3 Μαρτίου
Το Φιλότι, το μεγαλύτερο νησί της Νάξου, φιλοξενεί την ετήσια γιορτή του Τσικνοπέμπτι με κρεατικά, κρασί, μουσική και χορό.
Μια Νάξος Τσικνοπέμπτη στην Αθήνα, Ολυμπιακό Μέγαρο Γαλάτσι, Γαλάτσι, Αττική, Πέμπτη, 3 Μαρτίου, από τις 8:00
Δεν μπορώ να φτάσω στη Νάξο για την Τσσινόπιμπη; Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου σε συνεργασία με το Δήμο Γαλατσίου φέρνει τις γεύσεις και την εορταστική διάθεση της Νάξου στην Αθήνα! Ο ξυλάνθρακας ανάβει στις 8 το πρωί, καθώς ο Chef Club των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων προσφέρει δωρεάν νοξιακά εδέσματα (κρέατα ναξιανά, πατάτες, τυρί, σαλάτα και κρασί). Διασκέδαση από τη μουσική ομάδα της Ελένης Λεγάκη.
Η απαγωγή του Διόνυσου από τους Τυρρηνικούς Πειρατές.
Η απαγωγή του Διόνυσου από τους Τυρρηνικούς Πειρατές.
«Απαγωγή του Διονύσου από τους Τυρρηνικούς Πειρατές», θεατρική παράσταση, Χώρα Νάξου-Λιμάνι, Παρασκευή 11 Μαρτίου, 21:00

Η εορταστική διάθεση ανεβαίνει την παραμονή της Παρασκευής, 11 Μαρτίου, στον παραλιακό δρόμο του λιμανιού, λίγα μέτρα μακριά από το ορόσημο του νησιού, τον Ναό του Απόλλωνα («Πορτάρα»), με τη θεατρική επανάληψη του μύθου της «Απαγωγής των Διονύσου από τους Τυρρηνικούς Πειρατές. »
Φαράγγι Νάξου – Λαμπαδιφώματα. Φαράγγι Νάξου – Φαγητά, Ενετικό Κάστρο, Κάστρο, Παλιά Πόλη, Λιμάνι, Σάββατο 12 Μαρτίου, 21:00
Το επίκεντρο των εκδηλώσεων καρναβαλιού στη Νάξο είναι η Παρέλαση Φαράγγι. Την Σάββατο πριν από την ετήσια καρναβαλική παρέλαση, οι δρόμοι της Νάξου ξεχειλίζουν με πλήθος φαναριών σε μια αναβίωση ενός αρχαίου έθιμου γνωστού ως Lambadifories. Ντυμένοι και μασκαρισμένοι σε ασπρόμαυρη ενδυμασία, εκατοντάδες ντόπιους και επισκέπτες όλων των ηλικιών συμμετέχουν. Οι προετοιμασίες ξεκινούν από την πρώην σχολή Ursulines στο Κάστρο στις 19:00, με την επίσημη έναρξη της παρέλασης στις 21:00. Τελειώνει στην κεντρική πλατεία του λιμανιού, όπου ο χορός και η αγάπη συνεχίζονται στη νύχτα. Το 2014 ήταν η 20η επέτειος της εκδήλωσης.
Μεγάλη Παρέλαση Καρναβαλιού, Χώρα Νάξου-Λιμάνι, Κυριακή 13 Μαρτίου, 11.00
Ο θρυλικός μύθος του Διονύσου και της Αριάδνης (σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο θεός του κρασιού και της αγάπης ερωτεύτηκε την πριγκίπισσα Αριάδνη στη Νάξο) ζωντανεύει την Κυριακή, καθώς οι ομάδες αναπαριστούν την ιστορία της θεματικής φορεσιάς στη φετινή Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση. Οι ομάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν πρέπει να επικοινωνήσουν με την οργανωτική επιτροπή στο +30 6977387578.

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ
Απολαύστε τις μακρόβιες παραδόσεις και τα έθιμα του Καρναβαλιού στα πολλά γοητευτικά χωριά της Νάξου και μεταφέρετε σε μια διαφορετική εποχή. Μάρτυρες των περήφανων ανδρών με κορδέλες που είναι γνωστές ως Kordelatoi και Foustanelatoi και οι δυνατοί κοσμηματοποιοί που είναι γνωστοί ως Koudounatoi. Απολαύστε τοπική μουσική, φαγητό και κρασί. Χορεύστε τους παραδοσιακούς χορούς και ακούστε μουσική που παίζεται με παραδοσιακά όργανα.
«Κουδουνατό»
«Κουδουνατό»
Τα πολύχρωμα αξιοθέατα και ήχοι των Κουδουνατών, των Κορδελατών και των Φουστελανατών,
7 Μαρτίου, 8, 11, 12, 13
Η πλατεία του χωριού γεμίζει με παραδοσιακές φορεσιές και χρώμα, παραδοσιακούς ήχους και χορούς. Στα ορεινά χωριά, όπως ο Απείρανθος, ο Φιλότι και ο Κορώνος, οι καπουτσαρισμένοι κουκουναριστές «Κουδουνατόι» δημιουργούν έναν εκκωφαντικό θόρυβο στα σοκάκια του χωριού που προορίζονταν να οδηγήσουν τα κακά πνεύματα μακριά και να καλωσορίσουν την άνοιξη. Στις πεδιάδες, τα χωριά Άγιος Αρσένιος, Τρίποδες, Γαλήνοι, Εγγαρές, Μελάνες, Κουρουνοχώρι και Κυνηδάρος καλωσορίζουν τα εντυπωσιακά «Κορδελάτα» και «Φουστενελατόι». Με επικεφαλής τον μπαϊρακτάρη, τα Κορδελάτα εθνική ελληνική φορεσιά, φουστανέλα, στολισμένη με κορδέλες – επισκεφθείτε τα γειτονικά χωριά και, συνοδευόμενη από τη μουσική βιολιών και λουτών, καλέστε τις γυναίκες να χορέψουν. Η περιήγηση τελειώνει στην πλατεία του χωριού όπου αρχίζει η γιορτή και ο χορός.
Λεπτομερώς:
– Δευτέρα 7 Μαρτίου, από τις 10:00 π.μ.: Ο Κορδετάλοι από το Μέλανο επισκέπτεται τα χωριά Κυνηδάρος και Κουρουνοχώρι. Το βράδυ, μουσική, φαγητό και χορός στο Melanes.
– Την Τρίτη 8 Μαρτίου, οι Κορδελάτοι από τους Μελάνες επισκέπτονται τα χωριά Eggares και Galini. Το βράδυ, μουσική, φαγητό και χορός στο Melanes.
– Παρασκευή 11 Μαρτίου, οι Φουστανελάτες από τον Κυνίδαρο επισκέπτονται το χωριό Έγκαρες και Γαλήνη.
– Σάββατο 12 Μαρτίου, ο Φουστανελάτο από τον Κυνίδαρο επισκέπτεται το χωριό Μελάνες.
– Την Κυριακή 13 Μαρτίου, από τις 13:00, τα Koredelatoi θα βρεθούν στα χωριά Τρίποδες και Αγέρσανι.
– Την Κυριακή 13 Μαρτίου, στις 16, εμφανίζονται οι Κουδουναίοι του χωριού Απύρανθος.
Καθαρή Δευτέρα, 14 Μαρτίου, στην Καθαρή Δευτέρα, στα χωριά Σαγκρί, Φιλότι, Κυνηδάρος και στην παραλία του Αγίου Προκοπίου, η ετήσια παραδοσιακή υπαίθρια γιορτή με νηστεία τροφίμων, γνωστή ως Κουλούμα, σηματοδοτεί την αρχή της Σαρακοστής.

Related posts

  • νέα

Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική: τι την κάνει ξεχωριστή!

Η τυπική Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική είναι αυτό που...

Continue reading
  • νέα

Τα Κουφονήσια

Καλώς ήρθατε στα Κουφονήσια Στην Κουφονήσια οι...

Continue reading
  • νέα

Παραδοσιακή Ελληνική αρχιτεκτονική

Η παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική των Κυκλάδων...

Continue reading